Architectuur Prijs
Achterhoek

Detail | Architectuurdocumentaire

 

In deze ongewone architectuurdocumentaire (Houselife) van Ila Beka en Louise Lemoine, neemt huishoudster Guadalupe Acedo ons mee op haar schoonmaaktoer door maison Floriac in Bordeaux.

 

In 1998 heeft de rolstoelgebonden opdrachtgever een wel heel bijzondere opdracht geformuleerd voor Rem Koolhaas. Het huis moest specifiek rolstoelgeschikt geschikt zijn, maar ook moest het voldoen aan de esthetische standaards van de moderne architectuur.
Dit heeft onder andere geleid tot een aantal architectonisch-technische curiositeiten, zoals:
1. een beweegbaar platform over drie verdiepingen, en
2. de joystick als deuropener.

 

Guadalupe schud bij haar rondgang door het huis vaak haar hoofd. Je hoort haar soms ook een beetje mopperen (“Als ik een boel geld had, zou ik nooit zo’n huis kopen.)
We zien hier dus niet de gelikte architectuurfoto’s van een schijnbaar onbewoond huis, maar zien Guadalupe met haar stofzuiger rondzeulen, smalle trappetjes op en af, en maken zo kennis met dit huis vol fascinaties en eigenaardigheden.

 

Ondanks de vele grappige momenten die we zien is de film zeker geen parodie.
Koolhaas zelf was verrast door Guadalupe’s kijk op het huis en zei hierover: Je ziet hier de botsing tussen twee systemen: het systeem van een huis schoonmaken en het systeem van het architectonische concept.

 

Ik wens u veel kijkplezier.

 

 

Voorafgaand aan de film is er een inleiding op het werk van Rem Koolhaas door Gerhard Simonetti.
 

 

Ga terug